Leren alleen zijn

Leren alleen zijn

Wij mensen doen iets verschrikkelijks. Wanneer een pup gemiddeld 7 à 8 weken is, halen we deze van de ene op de andere dag weg bij de moeder, broertjes, zusjes en uit zijn of haar vertrouwde omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat puppy’s op deze leeftijd het meeste openstaan voor verandering, nog geen angst hebben en veel onderzoek drang hebben. Vandaar dat tegenwoordig door de meeste fokkers hiervoor gekozen wordt. Nu er nieuwe en meerdere onderzoeken gedaan worden aan de hand van verschillende rassen en andere inzichten is er wel het een en ander aan het veranderen. Gelukkig zijn er ook fokkers die nu naar het ras en individu kijken. Toch is het voor een puppy heel moeilijk, oneerlijk, pijnlijk en soms zelfs traumatisch om zo van de ene op de andere dag een nieuwe leefomgeving te krijgen.

Ondersteuning puppy bench

Er zijn een aantal dingen die de fokker hoort te doen om deze overgang zo goed en stressloos mogelijk te laten verlopen:

  • De fokker geeft een (deel van een) kleed of knuffel mee aan de nieuwe eigenaren zodat de pup in zijn nieuwe woonomgeving een vertrouwde geur heeft.
  • De fokker heeft ervoor gezorgd dat de pup zo goed mogelijk gesocialiseerd is met verschillende mensen, andere ruimtes dan de werpkist/puppyren, geluiden, tuin en al een keer een autorit heeft meegemaakt.
  • De pup al kennisgemaakt heeft met een bench en bijvoorbeeld een ren.
  • De pup ook dingen alleen heeft laten ervaren en onderzoeken.
  • De nieuwe eigenaren zijn toen de pup rond de 6 weken oud was, minimaal 1 keer langs geweest en hebben kennis gemaakt met de pup.
  • De fokker geeft voer mee zodat de pup niet meteen aan ander voer hoeft te wennen waardoor de overgang lichamelijk ook zo min mogelijk belastend is.

    Dan zijn er een aantal dingen die jij ter voorbereiding op de komst van je puppy moet doen:

  • De juiste informatie lezen voordat de pup komt. Lees wetenschappelijk onderbouwde informatie over alles met betrekking tot de eerste weken van de pup of ga naar een theorieles van een puppytraining. Dit moet voor de komst van de pup gebeuren i.p.v. wanneer er zich problemen voor doen. Een goede voorbereiding is belangrijk!
  • Met je gezin een dagindeling en afspraken maken.. (Zie dagindeling puppy)
  • De bench plaatsen met het liefst daaraan een ren of ruimte die afgesloten kan worden door een hekje. Kies een plek uit die niet in de loop is, maar ook niet helemaal afgelegen is.
  • De eerste nachten dicht naast de bench slapen, dus zorg dat je goed voorbereid, maar ook uitgerust bent. Wanneer je bovenstaande punten voorbereid hebt, kan je de pup gaan ophalen.

    Het beste is om je pup in de ochtend of aan het begin van de middag op te halen zodat de pup rustig kan wennen.
    De eerste dag en nacht is natuurlijk erg spannend. De autorit kan enorm vermoeiend zijn, maar er zijn ook pups die de hele rit slapen. Zorg dat iemand (volwassene) de pup op schoot heeft of naast de bench zit gedurende de rit. Neem in de auto een handdoek mee voor eventuele wagenziekte en een goede halsband en riem.
    Aangekomen thuis zal de pup eerst moeten ontlasten op een veldje of in de tuin. Zorg dat er zo min mogelijk prikkels zijn.Dan naar het toekomstige huis van de pup… Ik persoonlijk adviseer de pup op te tillen en thuis in de ren te zetten met het stukje vertrouwde geur van de fokker. Ga erbij zitten en zorg dat dit de eerste veilige en vooral leuke plek voor de pup is. De wereld hoeft niet direct zo groot te zijn en je creëert direct een veilige plek. Spelen, eten, drinken, kluiven, lekkere snoepjes en jij! moeten de eerste dag in de bench/ren zijn om deze plek leuk te maken.
    De pup moet deze plek als prettig ervaren. Zorg dat in de bench een heerlijk kussen ligt en de geur van de fokker. Het moet uitnodigen om erin te slapen.

Jean en pup samen

Na het eten en een slaapje in de bench (waar je bij moet blijven) direct naar buiten en bij thuiskomst kan de pup de eerste delen van de woonkamer ontdekken. Na 10/15 min lok je de pup weer de bench in met een lekker kluifje waardoor hij graag de bench ingaat. Je kunt erbij blijven, maar hoeft niet. Het mooiste is de bench direct dicht te doen wanneer de pup heel druk is met het kluifje. Weglopen kan misschien ook al, maar zorg ervoor dat je pup niet bang wordt en dus helemaal comfortabel is. Het verschilt per pup of de bench dichtdoen een juiste keuze is. Wanneer je al een reactie ziet op het sluiten van de deur kun je deze beter nog even open laten. Maar denk eraan dat het je doel is om uiteindelijk de bench te sluiten. Wanneer jouw pup hier echt moeite mee heeft, zal je dit stuk moeten uitstellen tot er meer vertrouwen is. Overleg eventueel goed met je trainer.
Wanneer je pup onrustig blijft, ga naast de bench zitten met je hand erdoor en leg een doek over de bench heen om hem van de meeste prikkels af te sluiten.

De eerste nacht is voor de pup vaak niet zo moeilijk omdat hij uitgeput is van de eerste dag. Toch is het sterk te adviseren de eerste nachten naast de bench te slapen. Ik persoonlijk ben geen voorstander van de bench naast het bed omdat de pup dan niet leert in de juiste uiteindelijke plek te wennen en dit later weer een probleem kan gaan geven. Wanneer jij naast de bench slaapt kan je de afstand zelf uitbouwen en uiteindelijk naar je bed gaan. Per puppy is het verschillend op welke leeftijd dit kan.
Het mooiste is dat jij je pup direct uit de bench haalt wanneer je ziet dat deze wakker gaat worden of dat je wegens je dagindeling je pup wakker maakt. Voorkom dat je pup hoeft te roepen (piepen/janken). Gebeurt dit wel, kan je toch je pup eruit halen en neem deze direct mee om te ontlasten. Je pup moet namelijk leren dat voor het ontlasten hij je wel mag roepen. Dit betekent direct dat je je dagindeling moet aanpassen en je pup er voortaan eerder uit moet halen om roepen te voorkomen. Dit kan dus ook ‘s nachts en ‘s ochtends zijn. (Lees meer over het zindelijk maken hier)

De eerste twee weken laat je je puppy nog niet alleen thuis, maar ga je er wel al voor zorgen dat jij vanaf de tweede dag al in andere ruimtes kan zijn zonder dat je pup dit direct door heeft. Uiteraard zit je pup dan in de ren of bench. Ga naar boven, toilet, de was doen, de tuin in etc. Zorg dat je wegloopt wanneer je pup iets anders aan het doen is, als kluiven, spelen, slapen etc. Door je goed aan de dagindeling te houden gaat je puppy een ritme krijgen. Dit is erg belangrijk in het aanleren van alleen zijn en zindelijk maken van jouw puppy.
Tip: zet de radio aan en zorg dat je ook gedurende slaapjes van de pup gewoon geluid maakt.

Wanneer bovenstaande goed gaat, ga je het daadwerkelijk ‘alleen zijn’ aanleren door dit rustig op te bouwen. Van 1 minuut naar 2 minuten etc. Laat je pup uit, speel nog even en zorg dat hij voldaan is. Laat de radio aan staan. Vraag je pup de bench in met een kluif of Kong, sluit het deurtje af zoals je al twee weken doet en ga direct weg. Je mag erbij zeggen dat je zo terug bent, maar maak er geen dramatische aftiteling van zodat je pup zich gaat realiseren dat je weg gaat.
Je komt weer terug en maakt daar ook geen overdreven thuiskomst van en wanneer je pup nog aan het kluiven of met de Kong bezig is laat je hem gewoon gaan en doe je het deurtje wat later open (maar voorkom roepen) dan wanneer je dagindeling dat aangeeft. Je pup heeft geleerd dat wanneer je weggaat, je wel weer terugkomt.
Wanneer je de tijd gaat uitbouwen en ook echt weg van huis gaat, is het sterk te adviseren om een camera te plaatsen zodat je kunt zien hoe het alleen zijn gaat. Let op: de grootst gemaakte fout is dat eigenaren te lang wegblijven en de pup een trauma oploopt omdat hij er nog niet klaar voor is. Deze weg terug trainen is erg moeilijk, dus zorg voor een goede opbouw!

Wanneer je een (oudere) hond uit het buitenland of asiel hebt kan je bovenstaande precies zo toepassen maar heeft het vaak langer
de tijd nodig omdat de honden vol met andere ervaringen zitten.

Wanneer er een andere hond in huis is of meerdere huisdieren, helpt de ren en bench de pup te leren echt alleen te zijn. Zorg dat je de dieren kunt scheiden van elkaar en voorkom dat ze afhankelijk van elkaar worden door een goede dagindeling te maken. Zorg dat het elke dag normaal is om even echt alleen te zijn.
Of je nu met je puppy of oudere hond tegen problemen aanloopt met het leren alleen te zijn, wacht nooit te lang om contact op te nemen met een gediplomeerde expert.

 

Wist je dat we ook een online puppytraining aanbieden? Handig als je vanuit huis wilt beginnen met trainen of als aanvulling op een fysieke training. Kijk op wereldhond.tv voor meer informatie of meld je direct aan.