Dagindeling van een puppy

Om een goede dagindeling te maken voor jouw puppy dien je met de volgende zaken rekening houden:

1. Eigen dagindeling (aanpassen)

Het is natuurlijk per hond (ras), gezin en situatie verschillend op welke tijd er acties worden ondernomen
met de pup. Hoe laat staat de eerste persoon in huis op? Wanneer de pup wakker is, moet er direct iemand met de pup naar buiten.

2. Zindelijkheid
Voorkomen, voorkomen, voorkomen dat je puppy binnen plast. Dit betekent letterlijk
ontlasten vóór en ná het eten, spelen, slapen, kluiven, snuffelen etc. naar buiten. Daar is
nog geen dagplanning op te maken. Maar uiteindelijk werk je naar een ritme toe, zodat je naar  4 uitlaat momenten per dag kunt werken. Met ontlasten bedoelen we alleen maar naar buiten gaan om te ontlasten.

3. Duur van de wandelingen
Zowel lichamelijk als geestelijk is het van belang dat je niet te lang wandelt met je puppy. Er is door dierenartsen een richtlijn gemaakt voor de duur van de wandeling. We gaan dan uit van ‘5 minuten per maand’. Dus wanneer jouw puppy 2 maanden is, mag de wandeling ongeveer 10 minuten duren per keer.

Sommige mensen vinden dit erg kort, maar toch is dit ruim voldoende. De pup is nog volop in de groei en de gewrichten zijn nog niet ‘af’. Wanneer er dus toch teveel en te intensief gelopen wordt zonder goede rustmomenten is de kans op afwijkingen (denk aan HD en ED) groot. Ook is de kans dat je je pup overprikkelt erg groot, wat de ontwikkeling geen goed doet.
Wanneer je denkt dat je puppy toch meer uitdaging nodig heeft naast de ‘5 minuten per maand’ regel, kun je extra uitdaging geven door snuffelspelletjes of een Kong.
Andersom, wanneer je pup uitingen van vermoeidheid geeft, maak je de wandelingen uiteraard korter.

4. Alleen zijn (opbouwen)
Het aanleren van alleen zijn wordt helaas vaak onderschat. Dit moet langzaam worden opgebouwd en elke dag geoefend worden. Hier moet je dus je dagindeling goed op indelen. Lees het  Artikel: Alleen zijn

5. Slapen van de pup 
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken.
Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur.
Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Slapen is ontzettend belangrijk voor een hond zijn ontwikkeling en het verwerken van prikkels. Net als mensen is het bepalend voor het functioneren. Een veelgehoorde misvatting is dat mensen vinden dat de pup heel druk is, waardoor ze nog meer gaan ondernemen, maar dit is eigenlijk een teken van vermoeidheid.
Op de dag van je puppytraining op de hondenschool of van een socialisatieactiviteit maak je een ander moment korter of pas je je tijden aan. Of wanneer je een drukke dag met je pup hebt gehad, maak jij je dag de volgende dag minder intensief. Belangrijk is goed naar vermoeidheidssignalen van jouw pup te kijken.

Vermoeidheidssignalen:
– Waggelen onder het lopen (met name de achterkant)
– Langzame bewegingen
– Veel gapen achter elkaar
– Wallen onder de ogen
– Rode ogen
– Gaan liggen
– Wordt druk en bijterig
– Pup ‘luistert’ niet meer
– Lage, verdrietige en vermoeide houding en bewegingen

Wanneer deze signalen aanhouden na aanpassing van je dagindeling is het noodzaak direct contact met je dierenarts op te nemen!

gevulde kongs

Wanneer je met bovenstaande punten hebt rekening gehouden, kan je een dagindeling gaan maken. In onderstaande schema’s een aantal voorbeelden van een dagindeling:

Let op! Dit is een voorbeeld! Uiteraard kan dit per puppy/gezinssituatie verschillen.  

Voorbeeld puppy 8 weken:

Wanneer de pup ouder is, verandert de duur van de wandeling en verdwijnen de ‘kleine ontlasting’ momenten heel rustig. Uiteraard kijk je naar wat geschikt is voor jouw hond. Wanneer jij twijfelt over de dagindeling van jouw hond kun je dit overleggen met de hondenschool.

Voorbeeld puppy 24 weken:

Wat is een KONG???

Voorbeeld volwassen hond:

Elke hond is een individu en niet elke dagindeling is zomaar geschikt voor jouw hond. Wanneer je twijfelt omdat je hond bijvoorbeeld onrustig is, veel blaft of juist extreem moe is, is het sterk aan te raden te overleggen met een (gediplomeerde) professional.

Wist je dat we ook een online puppytraining aanbieden? Handig als je vanuit huis wilt beginnen met trainen of als aanvulling op een fysieke training. Kijk op https://wereldhond.tv/ voor meer informatie of meld je direct aan. 

Tekst: Gwen Leeuwe