Help mijn puppy bijt

Mijn puppy bijt…

Eén van de eerste problemen waar mensen in de eerste weken met hun puppy tegenaan lopen, is het bijten van de pup. In meubels, kleden, gordijnen, kleding, schoenen en in de handen of benen. Vaak is dit pijnlijk omdat de tandjes erg scherp zijn en de puppy (nog) geen idee heeft dat hij zijn eigenaar pijn doet.

Maar waarom bijt een puppy eigenlijk?

Een puppy bijt om een aantal redenen: 

  • Behoefte: Net als mensenbaby’s ontdekken puppy’s de wereld met hun mond. Zij hebben hier behoefte aan.
  • Spelen: Puppy’s spelen door te bijten in hun soortgenoten en speelgoed.
  • Overprikkeling: Overprikkeling of uiting van stress (na bijvoorbeeld een heftige wandeling of oververmoeidheid)
  • Melkgebit: Wisselen of irritatie van het melkgebit en de groei van de kaken (vanaf 3 maanden) 

Wanneer je dit lijstje leest, zal je vast begrijpen dat het bijten van jouw puppy dus normaal gedrag is. Toch willen we dit gedrag z.s.m. afleren omdat het voor ons mensen niet prettig is. Maar wanneer je goed nadenkt is het, aangezien de pup behoefte heeft aan bijten, misschien niet handig dit gedrag te stoppen. We moeten de pup dus iets ter vervanging aanbieden waar hij WEL in mag bijten.

Behoefte

Om de behoefte tegemoet te komen is het dus belangrijk voldoende ‘kauw’botjes en speeltjes aan te bieden. Denk dan aan de volgende dingen:

  • Kong (gevuld)
  • Kauwbotje (maar niet te hard en te dik)
  • Rubberen kauwspeeltjes (geschikt voor honden)
  • Zacht (pluche) knuffel (geschikt voor honden)

Lees in het artikel over de Kong meer over het juiste gebruik en aanleren hiervan.

puppy training jonge honden training

Spelen

Jouw puppy zal nog niet begrijpen dat hij onder het spelen alleen in het speeltje mag bijten,
i.p.v. in jou en je broek of schoenen. Dit komt omdat puppy’s met hun soortgenoten anders
spelen dan dat wij met ze willen spelen. Dit moet je puppy dus leren van jou. Dit kan je doen door de volgende dingen:
– Kies voor speeltjes die lang zijn zodat de pup geen fouten kan maken (zoals per ongeluk bijten in je handen).
– Doe geen wijde en wapperende kleding aan.
– Motiveer de pup met je stem wanneer er goed spel is tussen jullie. Wanneer de pup toch in je hand hapt, stop je het spel. Leid je puppy even af en begin het spel opnieuw, maar dan rustiger.
– Wanneer je puppy jou bijt is het van belang om daarop te reageren. Wanneer de beet pijn doet zeg je ook daadwerkelijk AUW! En loop je weg bij de pup. Deze bijtrem aanleren zal de pup doen begrijpen dat bijten in jou niet gewenst is.
Corrigeren d.m.v. boos worden, schreeuwen of iets in die richting heeft geen enkele zin omdat je niet aanleert wat wel mag. Bovendien wordt het bijten na een correctie vaak erger omdat je gefrustreerd raakt!

Overprikkeling

We noemen het ook wel eens de ‘gekke 5 minuten’ (of 30 minuten..?). Deze uiting heeft de pup als gevolg op teveel prikkels. Vaak komt dit ook voor aan het einde van de dag. Het is belangrijk wanneer jouw puppy dit heeft goed na te denken over de dagindeling. Is die wel juist? Of kunnen we dit moment van bijten vervangen door iets anders?
Stel; je puppy vertoont al een aantal keer na zijn avond eten dit gedrag. Het is dan natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat jouw puppy in van alles gaat bijten en zich gaat afreageren. Door een aanpassing te maken in zijn dagindeling, bijv. een iets kortere wandeling, de kinderen niet allemaal tegelijk met de pup laten etc., kan je al een hoop voorkomen of verminderen (lees ook het artikel dagindeling).
Daarnaast gaan we dit bijtmoment vervangen door een leuk spelletjesmoment. Geef de pup de helft van zijn voeding in zijn normale bak. De andere helft van zijn voer verwerk je in een leuke geschikte voerpuzzel. Doordat hij lekker gaat snuffelen, wordt hij rustig maar krijgt hij toch geestelijke uitdaging. Geef na deze snuffelpuzzel nog een lekker kluifje of een makkelijk gevulde Kong en zorg dat de pup daarna kan gaan rusten.
Lees in het artikel Puzzel en denkwerk meer over het aanleren hiervan.
Ook d.m.v. een ren of hekje te plaatsen kan je voorkomen dat je puppy op moeilijke momenten de fout in gaat. En geloof me, dit is een van de beste manieren om je puppy (en jezelf) rust te geven.

Melkgebit

Pups gaan wisselen wanneer ze tussen de 4 en de 6 maanden oud zijn. De bijtbehoefte neemt dan vaak erg toe. Wanneer je pup last heeft van zijn gebit is het prettig als je zorgt voor zacht kauwmateriaal. Vaak zijn kluifjes te hard. Ook is het aan te raden om trekspelletjes niet te hard te doen en liever wat zoekspelletjes te doen. Bied ook geen moeilijke Kongs aan om frustratie te voorkomen.

Mijn puppy laat niet los!

Een functie van bijten is natuurlijk ook vasthouden. Als je puppy iets vast heeft, is het van groot belang om te ruilen voor het loslaten. Dit ruilen mag voor een speeltje zijn, of voor een voertje. Je wil immers niet dat de hond gaat leren dat wanneer hij iets heeft hij weg rent en jij achter hem aan gaat! Daarom is het uiterst belangrijk dat je voorkomt dat je puppy de fout ingaat zodat hij kan leren wat wel gewenst gedrag is.

Wanneer je onder het ruilen het commando ‘los’ gaat gebruiken gaat de pup al aanleren dat los hem iets oplevert. Op een goede hondenschool leer je dit commando stapsgewijs aan je hond zodat je dit in de praktijk kan gebruiken.

Al met al is bijten volkomen normaal gedrag van puppy’s. Toch is het belangrijk om goed te trainen met je puppy en hem te leren waar hij wel en waar hij niet in mag bijten. Voorkomen, trainen wat je wel wilt, tijd en geduld zijn de sleutels tot succes!

 

Wist je dat we ook een online puppytraining aanbieden? Handig als je vanuit huis wilt beginnen met trainen of als aanvulling op een fysieke training. Kijk op wereldhond.tv voor meer informatie of meld je direct aan.