
Welke voeding kies ik voor mijn hond
De juiste voeding voor je hond kiezen Wat is de juiste voeding voor jouw hond? Er zijn veel verschillende soorten en merken op de markt. Waarschijnlijk heb je bij je fokker voeding meegekregen om de overgang naar de pup zijn nieuwe huis zo makkelijk mogelijk te maken. Maar het kan natuurlijk zijn dat jij niet geheel achter deze voeding voor jouw hond staat of dat je hond het er niet zo goed op doet. Om te kiezen wat bij je hond past moet je een aantal dingen in de basis weten over hondenvoeding. Er zijn een aantal verschillende soorten hondenvoeding:
- Krokante brok
- Geperste brok
- Natvoer (blikvoer)
- Rauw vlees (KVV of BARF)
Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan onder deze verschillende voermethodes. En eigenlijk kunnen we wel stellen dat we nog steeds niet weten wat nou het allerbeste voor jouw hond is.
Dat komt omdat het per hond verschillend is wat het resultaat is en wat je natuurlijk als resultaat wilt zien. Wat we wel kunnen stellen is het volgende: Voeding voor een hond moet niet bestaan uit kunstmatige en/of synthetische producten, geur, kleur, smaakstoffen en moet geen chemische toevoegingen hebben.
Een hond haalt zijn energie het beste uit dierlijke vetten en koolhydraten zijn eigenlijk overbodig. Heb je wel eens de ingrediënten gelezen van het voer wat jij aan je hond geeft? Hierbij zijn een aantal punten erg belangrijk. Het eerste ingrediënt heeft het hoogste aandeel in het product, zo aflopend de rest. De grootste delen van het voer zouden moeten bestaan uit vlees of vis. We weten dat gluten vaak geen positieve werking op de darmen heeft (wat een gevolg voor de weerstand is) dus ook zouden we deze moeten mijden. Het is een mythe dat een hond altijd één soort voeding moet krijgen. Het is natuurlijk enorm commercieel van fabrikanten te adviseren om alleen bij hun merk te blijven. Wanneer darmen altijd hetzelfde voer of dezelfde soort eiwitten krijgen zullen deze met een overgang reageren. Dit betekent niet direct dat de hond het ‘niet goed doet’ op het voer. Afwisseling van soorten eiwitten kan juist heel goed zijn en is daarnaast ook heel leuk voor honden!

Brokken
De brok is ontworpen voor de mens. Makkelijk houdbaar, makkelijk in gebruik en helemaal compleet. In Nederland is het zo dat wanneer er op een verpakking hondenvoer ‘compleet’ staat er aan een norm voldaan moet worden wat volgens de wetgeving dan compleet is. Het is niet zo dat alles wat er nog meer in zit dan ook meteen goed is. Over de kwaliteiten van de grondstoffen is ook niks te zeggen, ondanks dat er compleet op staat. In een goede brok zit vlees of vleesmeel en geen dierlijke bijproducten die bestaan uit veren, poten of andere rare resten van een dier. Liever hebben we in brokken ook geen soja, gluten en teveel koolhydraten. Een goede brok bestaat uit minimaal 25-30% eiwit, maximaal 40% koolhydraten en minimaal 15% vet. De kwaliteit en natuurlijke oorsprong van de grondstoffen zijn belangrijk, voorkom dus synthetische toevoegingen.
Krokante brok
De krokante brok wordt gemaakt door een stukje ‘deeg’ te bakken in de oven. Om de brok krokant te krijgen moet de temperatuur vaak boven de 130 graden komen. Doordat deze hoge verhitting veel afbreekt, voegen ze na dit proces nog producten toe om de brok smakelijk en compleet te krijgen (en heel lang houdbaar?). De processen hierin verschillen. Het gaat hier vaak om de keuze van de kwaliteit. Hoe duurder de processen, grondstoffen en toevoegingen, hoe duurder de brok. De vertering van de krokante brok heeft ook weer met bovenstaande punten te maken. Wel is het een gegeven dat een krokante brok meer volume geeft in de maag omdat deze brokken opzwellen. Dit kan voor honden een enorm gevoel van ballast zijn, waardoor ze niet meer graag eten, of soms alles weer uitspugen. Hoe een hond zijn maaltijd verteerd is afhankelijk van de hond zelf en de weerstand.
Geperste brok
De geperste brok gaat een ander verhittingsproces door dan de krokante. De temperatuur is vaak maximaal 65 graden. Hierdoor blijven de grondstoffen van de brok intact en is nabehandeling niet nodig. Omdat de persbrok geen lucht meer bevat is het erg geconcentreerd en neemt het dus minder ruimte in de maag in. Dit kan dus enorme voordelen geven wanneer een hond niet zo graag eet, of last heeft van een volle maag en het verteren. Ook hangt de kwaliteit van de geperste brok weer af van bovenstaande. Sommige geperste brokken bevatten veel koolhydraten om zo het geschikte deeg te maken. Zoals eerder genoemd heeft de hond deze niet veel nodig. In een geperste brok kan alleen vleesmeel zitten. Ook de kwaliteit hiervan heeft met de bereiding te maken en uiteraard welk dier en welk deel van het dier.
Natvoer (blikvoer)
Helaas heeft natvoer nog wel is een slechte naam en dat is onterecht. De bewerking van goed natvoer is minimaal en het heeft geen plantaardige delen nodig om er dus een brok van te maken. Het vlees wordt gestoomd en volgens de nieuwste technieken zijn er geen conserveringsmiddelen nodig om het te verpakken en is het toch een tijd houdbaar. Om het natvoer compleet te maken kunnen er kruiden en groentes toegevoegd worden en zijn kunstmatige en/of chemische producten en processen niet nodig. Omdat er minimale bewerkingsprocessen zijn is het natvoer goed verteerbaar voor honden. Daarnaast smaakt het voor de hond extra lekker, zeker vergeleken met een droge brok. De voeding kan gelijkmatig opgenomen worden en kost het lichaam minimale energie. Afhankelijk van de kwaliteit van de grondstoffen is dit dus een prachtige manier om vlees te geven in een complete vorm.
Rauw vlees (KVV of BARF)
Wanneer je dit overweegt of al geeft is het van belang je heel goed in te lezen en voor te laten lichten door een professional. En met een professional bedoel ik niet alleen de fokker of één dierenarts. Het is maar net of je gestudeerd hebt voor deze tak van voeren aan honden. Er zijn verschillende boeken, websites en dierenartsen die de juiste informatie geven over rauw voeren. Let op met forums, meningen zijn geen deskundig advies. Zorg dat je wetenschappelijk onderbouwde informatie inwint. Rauw voeren heeft enorm veel voordelen aangezien de voeding vooraf niet bewerkt wordt. Om het compleet te maken (KVV) worden er wel eens premixen toegevoegd. Ook hier spelen kwaliteit en bereidingsprocessen een grote rol. Er zijn nog geen goede controles in fabrieken of keurmerken wat betreft rauw voer. Rauw vlees bevat veel bacteriën. Deze bacteriën zijn voor gezonde honden met een hoge weerstand vaak geen probleem. Helaas zijn er enkele verhalen bekend dat puppy’s of zieke honden aan bacteriën zoals salmonella zijn overleden. Daarnaast is het ook van belang zelf hygiënisch te werk te gaan wanneer je rauw voert omdat de bacteriën ook gevaarlijk voor mensen kunnen zijn (in het bijzonder kinderen, zwangere, ouderen of zieken). BARF (Bones and Raw Food) is alleen geschikt wanneer je hier kennis over hebt opgedaan. Het is een prachtige manier van voeren zonder dat er maar een bewerkingsproces bij komt kijken. Er zijn dierenartsen, boeken en websites die hier goede informatie over kunnen geven.
Niet voor elke hond is elke brok, natvoeding of BARF geschikt. Het is van belang dat je goede voeding kiest die bij je hond past en niet alleen vult of goede ontlasting geeft maar die ook voorkomt dat er spijsverteringsproblemen, allergieën ontstaan of dat de organen overbelast worden.
Wil je je goed laten voorlichten en weten wat past bij jouw hond? Kies dan voor een goed opgeleide voedingsdeskundige natuurlijkgezondhuisdier